Ma 2023. június 08. csütörtök, Medárd napja van.

Kezdőlap

Történelmi Esték Filmklub III. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: itnav.admin   
2012. december 12. szerda 09:19
2012. december 14-én este 18 órakor, a csányi Művelődési házban a „Történelmi Esték Filmklub” harmadik részére kerül sor.
 
A sorozat idei utolsó alkalmával is nemzetünk történelmének magyar szempontú feldolgozásait, érdekes történészi meglátásokat mutatunk be. Időseknek és felnőtteknek a „szocialista”, majd a „liberális” történelemoktatás ferdítéseinek kiigazítására alkalmasak. A ma gyermekeinek érdekes, látványos a hivatalos történelemtanítást kiegészítő ismereteket nyújtanak.
 
Az este első bemutatásra kerülő filmje:
 
László Gyula történésszel a „honfoglaló magyarokról” készült riportfilm.
A 47 perces interjú kapcsolódik a filmklub korábbi epizódjaihoz. Közelebbről a „Hazatérés” részhez és a Kiss Dénes nyelvésszel készült filmhez.
A rövid szünetet követően,
 
Fábián Gyula: Az íj készítése című filmje kerül vetítésre.
Ezt a filmet kedvcsinálónak is szánjuk a hamarosan útjára induló Hagyományőrző „öröm” íjász klubba történő jelentkezéshez. A 34 perces film bemutatja eleink csodálatos és egész Európa által rettegett fegyverének, a visszacsapó íjnak korabeli készítési módját, sok hasznos kiegészítő információval fűszerezve azt. A film végén érthetővé válik, hogy miért mormolták oly buzgón a nyugati műveletlen- félművelt népek fohászukat: „ab Ungerorum nos defendas iaculis” – „védj meg minket a magyarok nyilaitól.” –Az idézet a 900-as évek elején egy modenai himnuszban található. Egy  freisingi litánia („ab incursione alienigenarum libera nos Domine” – „Az idegenek betörésétől ments meg, Uram, minket.”) kicsit módosítva adja vissza ugyanazt.
 
A „A sagittis Hungarorum libera nos, Domine!” változat  először Kossuthnál fordul elő.
 
< Előző   Következő >

Közadatkereső
 
logo_fvm.jpg
logo_umvp.png
emva_logo.jpg
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

© 2023 regi.csany.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint