Ma 2023. június 09. péntek, Félix napja van.

Kezdőlap

Összefogás a tisztább környezetért PDF Nyomtatás E-mail
Írta: itnav.admin   
2012. november 05. hétfő 10:13
Elektronikai hulladékgyűjtés zajlott szeptemberben négy település együttműködésével.

Szeptember utolsó hétvégéjén a települési önkormányzatok, a Csányért a Faluközösségért Alapítvány és a Hatvani Környezetvédő Egyesület együttműködésében Boldog, Csány, Gyöngyöshalász, Hort településeken lakossági elektronikai hulladékgyűjtést tartottak.
A gyűjtés során összesen 11,5 tonna TV-t, hűtőt, mosógépet, számítógépet, monitort és ezerféle használhatatlan, vagy megunt elektromos ketyerétől szabadultak meg a települések lakosai.
A program hétvégéjén a hortiak bizonyultak a legaktívabbnak. Ők 3 920 kg e-hulladékot, vittek a gyűjtőpontba. Csányról 3235 kg, Gyöngyöshalászról 1790 kg, Boldogról 2680 kg elektromos lom került elszállításra és remélhetőleg újrafeldolgozásra.

A gyűjtési program nem a szokásos hivatali, szakértői megoldások sablonjainak felhasználásával jött létre. Úgy valószínűleg sokkal többe került volna. A szervezés során elsődleges szempont volt a gyűjtés alacsony költségigénye, illetve a biztonságos, tiszta lebonyolítás. A civil szervezetek hatékony szervezőképessége, kapcsolatrendszere lehetővé tette, hogy néhány ezer forint ráfordításával szabaduljanak meg a települések elektronikai veszélyes hulladékaiktól.
 
A közös program sikere arra ösztönözte a résztvevőket, hogy folytassák – elsősorban hulladék kezelés területén – az együttműködést. A Dél-hevesi, Észak-alföldi falvakban még él az önellátó, önálló gazdálkodás hagyománya. A településeken elsősorban primőr zöldségeket, gyümölcsöket termelnek. Az intenzív, fóliasátras termelés során jelentős mennyiségű műanyag hulladék (sátorfólia, palánta-fólia, csöpögtető rendszer stb.) keletkezik. A két civil szervezet és a résztvevő települések most a műanyaghulladékok begyűjtésének gyakorlati megvalósítását tűzte ki célul. Az elterjedt lakossági szelektív gyűjtés kizár olyan hulladéktípusokat a gyűjtésből, amelyek évek óta problémát jelentenek a kistelepüléseknek. E hulladékfrakciók gyűjtését, semlegesítését, csak komoly költséggel tudja megoldani egy-egy önkormányzat, ám összefogással, civilek bevonásával olcsó és megnyugtató megoldás születhet ezen a téren is.
A programot szervezők a drága, de alacsony hatékonyságú és többé- kevésbé az ipari szektort támogató szelektív gyűjtő rendszer részbeni alternatívájának szánják az új programot.

Füzér Zsolt
 
Csányiak is emelték a MOGY színvonalát
Csányiak is emelték a MOGY színvonalát
Csányiak is emelték a MOGY színvonalát
 
 
Utolsó frissités ( 2012. november 05. hétfő 10:57 )
 
< Előző   Következő >

Közadatkereső
 
logo_fvm.jpg
logo_umvp.png
emva_logo.jpg
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

© 2023 regi.csany.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint