Ma 2023. december 10. vasárnap, Judit napja van.

Kezdőlap

Látnivalók PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2007. szeptember 09. vasárnap 08:34
Kulturális, építészeti emlékek

Csány jellege szerint vízmenti település a Szarvágy-patak bal partján, nagy területen szétterülő, összetett típusú, egyes részein halmazos, de általában egy központi térre összefutó, utcás jelleggel, a lakótelkekhez kapcsolódó hatalmas kertekkel. A település magját az Alvég és a Felvég déli, a Szarvágy patakhoz közel eső része alkotja. Az új telep az első világháború után alakult ki. A XIX. század utolsó évtizedéig csak a földesúri telkeket kerítették be, a jobbágyoké szabadon állt.
 
Dinnyés ház
 
Dinnyés ház 

A község lakóházainak uralkodó típusa a nyeregtetős, vízvetős, szarufás-gerendás ház, díszes faragású deszkaoromzattal. A XIX. században épült lakóházak közül a megye műemlékjegyzéke három lakóházat említ: a Major u. 17. sz. lakóház 1841-ben épült; a XIX. sz. második feléből maradt fenn a Major u. 29. számú, míg az 1850. évben épült a Tinódi u. 45. számú lakóház. A XIX. század első felében keletkezett Szövetkezet u. 2. számú lakóháznak még az építője is ismert Varga Pál építette.
 
Templom
 
  Templom - Csány Templom - Csány
 
A községnek már 1696-ban volt kőtemploma, melyet Szent György tiszteletére szenteltek. 1766-ban a templom omladozott, szűknek is bizonyult, így 1776-ban új templom építése levőit folyamatban. Építője egy gyöngyösi építőmester; aki a jászberényi templomot is építette, Ráb Károly. A templom befejezése áthúzódott a XIX. sz. első felére. 1944-ben a németek felgyújtották; a régi templom helyén épült fel a jelenlegi templom.
 
Nepomuki Szent János szobra
 
Nepomuki Szent János szobra Nepomuki Szent János szobra
 
A templom mögött áll Nepomuki Szent János szobra, mely a XVIII. század végén készült,  kétszáz éves műemlék. A község parkjában nyert elhelyezést az első világháborús emlékmű. A Kossuth utcában található a volt Szigeti-kastély, amely műemlék jellegű. 
 
Világháborús Emlékmű 
 
Világháborús Emlékmű Világháborús Emlékmű
 
Utolsó frissités ( 2007. szeptember 09. vasárnap 14:29 )
 

Közadatkereső
 
logo_fvm.jpg
logo_umvp.png
emva_logo.jpg
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

© 2023 regi.csany.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint