Ma 2024. jlius 15. htf, Henrik s Roland napja van.

Kezdõlap

A település földrajza PDF Nyomtats E-mail
rta: Administrator   
2007. szeptember 09. vasrnap 08:33
Csány a megye délnyugati részén, a Gyöngyösi -síkon, Hatvantói délkeleti irányban 10 km-re fekvõ település. Közúton közelíthetõ meg, a legközelebbi vasútállomás a Budapest-Miskolc vasútvonalon Hort-Csány.
CsányÉghajlata mérsékelten meleg-száraz, mikroklímáját a Mátra szélárnyékoló hatása határozza meg. A csapadék évi összege 550-600 mm, az évi középhõmérséklet 10 ûCi a napsütéses órák száma 1950-2000 között van; a nyugatias, keleties szelek dominálnak.
A tengerszint feletti magasság a 150 m-t nem éri el. Egyetlen említésre érdemes kiemelkedése a falu feletti Akasztó-halom. A községen az Ágói-patak folyik keresztül, határában a Szarvágy folyása érdemei említést. A talajvíz mélysége 4-6 m; az artézi kutak elõfordulása számottevõ.
Természetes növényvilágát a csekély erdõtársulások mellett a lágyszárú fajok alkotják. Állatvilágára a kisállatok jellemzõek. Erdõterülete csupán 1-2 %.
A homokos, kavicsos hordalékkúp-síkságon barnaföidek és csernozjom barna erdõtalajok vannak. Homoklelõhellyel is rendelkezik.

Utols frissits ( 2007. szeptember 09. vasrnap 14:49 )
 

Közadatkeresõ
 
logo_fvm.jpg
logo_umvp.png
emva_logo.jpg
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

© 2024 regi.csany.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejleszts :: Webruhz kszts :: Trhely :: Domain nv bejegyzs :: SharePoint