Ma 2024. március 02. szombat, Lujza napja van.

Kezdőlap

A település földrajza PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2007. szeptember 09. vasárnap 08:33
Csány a megye délnyugati részén, a Gyöngyösi -síkon, Hatvantói délkeleti irányban 10 km-re fekvő település. Közúton közelíthető meg, a legközelebbi vasútállomás a Budapest-Miskolc vasútvonalon Hort-Csány.
CsányÉghajlata mérsékelten meleg-száraz, mikroklímáját a Mátra szélárnyékoló hatása határozza meg. A csapadék évi összege 550-600 mm, az évi középhőmérséklet 10 űCi a napsütéses órák száma 1950-2000 között van; a nyugatias, keleties szelek dominálnak.
A tengerszint feletti magasság a 150 m-t nem éri el. Egyetlen említésre érdemes kiemelkedése a falu feletti Akasztó-halom. A községen az Ágói-patak folyik keresztül, határában a Szarvágy folyása érdemei említést. A talajvíz mélysége 4-6 m; az artézi kutak előfordulása számottevő.
Természetes növényvilágát a csekély erdőtársulások mellett a lágyszárú fajok alkotják. Állatvilágára a kisállatok jellemzőek. Erdőterülete csupán 1-2 %.
A homokos, kavicsos hordalékkúp-síkságon barnaföidek és csernozjom barna erdőtalajok vannak. Homoklelőhellyel is rendelkezik.

Utolsó frissités ( 2007. szeptember 09. vasárnap 14:49 )
 

Közadatkereső
 
logo_fvm.jpg
logo_umvp.png
emva_logo.jpg
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

© 2024 regi.csany.hu
Joomla! egy GNU/GPL Licensz alatt kiadott szabad szoftver
IT-Nav Hungary :: Online marketing :: Webdesign :: Honlap fejlesztés :: Webáruház készítés :: Tárhely :: Domain név bejegyzés :: SharePoint